VIKTIG INFORMASJON!

VEDRØRENDE DAGBLADETS ARTIKKEL ANGÅENDE KOSMETIKK TIL BARN!

Papirkompaniet vil med dette bekrefte at alle produkter vi selger er godkjent i henhold til gjeldende regelverk for Norge og dokumentert med gyldige testrapporter.

Testen Forbrukerrådet har offentliggjort tar utgangspunkt kun i produktdeklarasjonen på de aktuelle produktene og tar ikke hensyn til konsentrasjonen av de aktuelle stoffene ei heller gyldige testrapporter.
Vi forsikrer at alle produkter trygt kan selges til og brukes av den omtalte målgruppen. Ingen produkter trenger følgelig å tilbakekalles eller fjernes fra butikkhyllene!
 
Stoffene de omtaler er ikke forbudte stoffer og er tillatt brukt i Norge i de menger som spesifikt gjelder for hvert enkelt stoff og produkt. Samtlige produkter er testet og godkjent i spesifikke tester målt etter de aktuelle verdier  per produkt.
 
Utgangspunktet for Forbrukerrådet er at barn ikke bør benytte sminkeprodukter uansett om de er beregnet for barn eller voksne, og handler IKKE om hva som er tillatt solgt på det norske markedet, det foreligger ingen tilbakekallelseskrav fra offisielle myndigheter.
 
Se Forbrukerrådets egen omtale av testen nedenfor:
 
 
– Forbrukerrådets oppfordring er å ikke kjøpe sminkeprodukter til barn. Om du ønsker en leppepomade, anbefaler vi produkter som er svanemerkede eller produkter som er anbefalt av Astma- og allergiforbundet, sier Instefjord i Forbrukerrådet.
________________________________________

Om testen:
 

  • Testen.er et samarbeidsprosjekt med Sveriges konsumenter og Forbrugerrådet Tænk i Danmark. I alt ble 102 produkter testet, der kun ett produkt fikk en A-vurdering. Seks produkter fikk vurdering B, mens resten ble vurdert som C. Flere av produktene i de danske og svenske testene er også tilgjengelig for norske forbrukere. Her kan du lese om den svenske testen og den danske testen.
  • De norske produktene i testen er en gjennomgang av 20 leppepomader og 10 kosmetikksett markedsført til barn. Alle produktene er tilgjengelig til norske forbrukere, enten i fysiske butikker i Norge eller gjennom nettbutikker som retter seg mot norske forbrukere. Alle produktene ble kjøpt inn i dagligvarebutikker, lekebutikker, nettbutikker og apoteker i september og oktober 2021.
  • Testen er en deklarasjonstest, med utgangspunkt i innholdsfortegnelsene på produktene. Det er ikke tatt høyde for konsentrasjonen av kjemikaliene i det enkelte produkt


Om funnene:

 

  • Det er funnet mistenkte hormonforstyrrende stoffer i fire av de 30 produktene kjøpt inn i Norge, og kun to av de norske produktene var fri for parfymestoffer – det ble altså funnet parfymestoffer i hele 28 av 30 produkter. 
  • Mange parfymestoffer kan være allergifremkallende, og kan gi livslange plager. I Danmark anbefaler myndighetene å unngå parfymer i barneprodukter, det samme gjør Forbrukerrådet og alle de øvrige nordiske forbrukerorganisasjoner.
  • Det er også flere produkter som inneholder stoffer som kan være problematiske for helsen når de finnes i matvarer. Disse er med i betraktningene, spesielt når det er snakk om leppepomader og andre leppeprodukter, siden disse er uunngåelig å spise. I tillegg er det funnet stoffer som kan være skadelig for miljøet.